Ochrana imunitného systému na jeseň

Ochrana imunitného systému na jeseň

Máme to tu. Obdobie, ktoré buď nenávidíme alebo milujeme. Priznám sa, že čím som staršia, tým viac mám rada jeseň a o Vianociach sa baviť ani nemusíme. Jesenné obdobie nám odnáša lístie zo stromov a prináša pestrú paletu farieb, ale tiež aj riziká pre naše zdravie. Už to veru začína, sopliaci a kýchajúci ľudia v obchodoch, v MHD, no skrátka všade okolo nás. V článku si povieme, ako ochrániť svoj imunitný systém a čím posilniť svoje zdravie v tomto chladnejšom počasí. Pomôžu nám doplnky stravy či vitamíny na podporu imunity, alebo stačí upraviť stravu a doplniť program o fyzickú aktivitu?

Vyvážená strava

Viete ktorá zelenina a ovocie by mali byť súčasťou vašej stravy? Vitamíny a minerály, ktoré obsahujú tieto potraviny sú nevyhnutné pre náš imunitný systém. Dajte prednosť sezónnemu ovociu, ako sú jablká či hrušky, ktoré obsahujú množstvo vitamínu C, ktorý je známy svojimi antioxidačnými vlastnosťami a schopnosťou podporovať tvorbu bielych krviniek, ktoré bojujú proti infekciám. Okrem toho jablká obsahujú vlákninu, ktorá podporuje zdravú črevnú mikroflóru. Zo zeleniny musím spomenúť brokolicu a špenát. Obe sú bohaté na vitamíny C, E a A, ale tiež sa v nich nachádzajú aj minerály, ako železo či vápnik. Tieto látky sú dôležité pre tvorbu kolagénu, ktorý udržuje zdravú pokožku a sliznice, čím nám pomáhajú v boji proti vírusom a infekciám. Okrem toho obsahujú aj kyselinu listovú. Tá je nevyhnutná pre tvorbu nových buniek, vrátane tých, ktoré sú súčasťou imunitného systému.

Doplnky stravy a vitamíny na podporu imunity

Žial nie vždy dokážeme doplniť všetky potrebné živiny cez stravu, preto môžete zvážiť užívanie doplnkov stravy, vrátane vitamínu D, zinku a probiotík. Tieto vitamíny a účinné látky majú pozitívne účinky na podporu imunity. Vitamín D, napríklad, hrá kľúčovú úlohu pri regulácii imunity a jej funkcií a jeho nedostatok môže oslabiť našu obranyschopnosť voči infekciám. Zinok je ďalším dôležitým minerálom, ktorý podporuje imunitný systém a je nevyhnutný pre správne fungovanie viacerých enzýmov v organizme. Je to ako kľúč, ktorý otvára bránu pre mnohé chemické reakcie v tele. Jeho nedostatok môže viesť k oslabeniu imunity.

Okrem týchto klasických doplnkov vedci potvrdili účinky menej zvučnej účinnej látky pre posilnenie imunitného systému, ako je fosfolipidový kvercetin. Fosfolipidový kvercetin je látka, ktorá sa získava z rastliny a má silné antioxidačné vlastnosti. Vedec a biochemik Ing. Peter Szalay sa dlhodobo zaujíma o vplyv kvercetínu na ľudské zdravie. Vo svojom výskume zistil, že kvercetín môže zohrávať kľúčovú úlohu pri posilňovaní imunitného systému. Szalay poznamenal, že "kvercetín má schopnosť zlepšovať funkciu imunitného systému prostredníctvom znižovania zápalu a chrániť bunky pred poškodením voľnými radikálmi". Jeho výskum naznačuje, že pravidelný príjem kvercetínu môže byť prospešný pre prevenciu infekcií a zlepšenie celkovej obranyschopnosti organizmu.

ioy. BOOST s obsahom fosfolipidového kvercetínu
Zdroj: ioy. BOOST s obsahom fosfolipidového kvercetínu

Dostatočný a kvalitný spánok

Jesenné dni sa postupne skracujú a to má tiež vplyv na náš spánok a celkový stav duše a tela. Dostatočný a kvalitný spánok je však nevyhnutný pre udržanie silného imunitného systému a celkovej pohody. Tu je niekoľko tipov, ako sa postarať o svoj spánok a relaxáciu v tomto období:

  1. Pravidelná spánková rutina. Snažte sa chodiť spať a vstávať každý deň v rovnakom čase. Tým si pomôžete synchronizovať svoj biologický rytmus a zlepšiť kvalitu spánku.
  2. Vyhýbajte sa kofeínu. Obzvlášť popoludní a večer obmedzujte príjem kofeínu. Táto látka môže mať stimulačný účinok a zasahovať do vášho schopnosti zaspať.
  3. Žiadna elektronika pred spaním. Svietiace obrazovky telefónov, tabletov a televízií emitujú modré svetlo, ktoré môže potlačiť tvorbu spánkového hormónu melatonínu. Pokúste sa teda vyhnúť elektronickým zariadeniam aspoň hodinu pred spánkom.
  4. Relaxačné techniky. Meditácia, hlboké dýchanie, alebo jóga. Tieto metódy môžu pomôcť zmierniť stres a zlepšiť kvalitu vášho spánku.
  5. Optimálne prostredie pre spánok: Uistite sa, že vaša spálňa je tichá, tmavá a má správnu teplotu. Pohodlný matrac a vankúš môžu tiež zohrať kľúčovú úlohu pri zabezpečení pohodlného spánku.
  6. Rutinný relaxačný rituál. Vytvorte si pravidelný relaxačný rituál pred spaním. Napríklad čítanie knihy, teplý kúpeľ, alebo ľahká nočná prechádzka, nám pomôže uvoľniť napätie.

Pamätajte, že kvalitný spánok a relaxácia majú veľký vplyv na schopnosť udržiavať silný imunitný systém a zvládať stres, ktorý sa môže vyskytnúť v jesenných mesiacoch, vaše telo sa vám poďakuje.

Fyzická aktivita

Fyzická aktivita má významný vplyv na celkové zdravie a silu imunitného systému. V jesenných mesiacoch, keď sa dni skracujú a teploty klesajú, sa môže zdať ťažké nájsť motiváciu na cvičenie. Napriek tomu je dôležité si udržať aktívny životný štýl, a to nielen kvôli fyzickej kondícii, ale aj pre zvýšenie odolnosti voči chorobám. Tu je niekoľko dôležitých faktov o výhodách fyzickej aktivity v jesennom období:

  1. Podpora cirkulácie krvi. Cvičenie podporuje lepšiu cirkuláciu krvi, čo znamená, že kyslík a živiny sú distribuované efektívnejšie po celom tele. To pomáha bunkám a orgánom fungovať správne a zlepšuje imunitný systém.
  2. Stimulácia imunitného systému. Pravidelná fyzická aktivita môže stimulovať produkciu bielych krviniek, ktoré bojujú proti infekciám a chorobám. Tým sa zvyšuje vaša schopnosť brániť sa pred vírusmi.
  3. Zlepšená psychická pohoda. Jesenné dni môžu sprevádzať únava a sezóna depresia známa ako SAD - sezónna afektívna porucha (seasonal affective disorder). SAD nie je vedená ako samostatná diagnóza. Väčšinou sa zaraďuje pod depresiu s tým, že depresívne príznaky prichádzajú len v určitom období, so zmenou počasia. Cvičenie uvoľňuje endorfíny, hormóny šťastia, ktoré zlepšujú náladu a pomáhajú bojovať proti stresu a úzkosti.
  4. Zvýšená obranyschopnosť. Pohyb a cvičenie prispievajú k udržaniu zdravého telesného zloženia, čo znižuje riziko obezity a s tým spojených zdravotných problémov.
  5. Zlepšený spánok. Pravidelná fyzická aktivita zlepšuje kvalitu spánku, čo je dôležité pre regeneráciu tela a imunitný systém.
  6. Sociálny kontakt: Cvičenie môže byť aj sociálnou aktivitou, čo v jesenných mesiacoch môže pomôcť predchádzať izolácii a osamelosti.

Nech už preferujete akúkoľvek aktivitu, pamätajte, že pravidelná fyzická aktivita je kľúčom k udržaniu si odolnosti voči chorobám a k celkovému zlepšeniu zdravia.

Hydratácia

Hydratácia je kľúčovým aspektom udržania vášho tela zdravého a nie je len letnou záležitosťou. Nezabudnite udržiavať pravidelný pitný režim počas celého dňa. V jesenných mesiacoch sa môže zdať, že necítite taký smäd ako v lete, ale vaše telo stále potrebuje dostatok tekutín na správnu funkciu. Obľúbené zimné nápoje ako napríklad čaje, či už sáčkové alebo z čertvých byliniek, môžu byť vynikajúcim spôsobom, ako sa udržať hydratovaná a zároveň čaj obsahuje aj polyfenoly a antioxidanty, ktoré posilňujú imunitný systém.

Jeseň môže byť nádherným obdobím. Dôležité je mať na pamäti, že prevencia je kľúčom k udržaniu silného imunitného systému. S dodržiavaním vyváženej stravy, pravidelným pohybom, dostatkom spánku a správnym pitným režimom môžeme zvýšiť svoju odolnosť voči jesenným vírusom a chorobám. Jesenné dni budú plné krásy a zdravia, ak si na ne dobre pripravíte svoje telo aj dušu. A ak potrebujete vypnúť napísali sme pre vás článok Ako prežiť deň so štýlom a zároveň si dokonale oddýchnúť.

Predchádzajúci Ďalší