Migréna – prekliatie modernej ženy

Migréna – prekliatie modernej ženy

Migrena - prekliatie modernej zeny

Migrenózne bolesti hlavy sú silné bolesti hlavy, zvyčajne sprevádzané nevoľnosťou a citlivosťou na svetlo, ktoré znemožňujú pokračovať v bežnej dennej činnosti. Najmenej dva krát častejšie postihuje ženy (11 až 20 % populácie) než mužov (3 až 8 %). Vysvetlenie zvýšeného výskytu migrén u žien v reprodukčných rokoch v porovnaní s mužmi je kolísanie estrogénu, ktoré je spoľahlivým spúšťačom menštruačných záchvatov u žien. V nadväznosti na účinok génov, ktoré zvyšujú náchylnosť na migrénu (aktivita kanálov na prenos iónov) je podklad migrény zložitejší, ako si bežne uvedomujeme.

Biochemická nerovnováha v mozgu

Migréna je komplexná porucha v oblasti centrálneho nervového systému. Biochemická nerovnováha v mozgu, hormonálna disharmónia v nadväznosti na emocionálny stres, nedostatočný spánok a spúšťače pochádzajúce zo stravy sú faktory, ktoré ju spoluvytvárajú.

Serotonín je kľúčový neurotransmiter pri migréne. Obvykle sú s ňou spojené nízke hladiny serotonínu a jeho aktívneho metabolitu – melatonínu. Dôvodom je stres a strava.

Bolesť (hlavy), poruchy spánku, depresia a chronická únava sa vzájomne komplexne ovplyvňujú. Migréna sa zdá, že vychádza z nenormálneho prietoku krvi v mozgu, ktorú vyvolá biochemická nerovnováha v mozgu. Má sa za to, že niektoré typy migrény majú vzťah k poruche funkcie mitochondrie. Poruchy mitochondriálnej oxidácie, nedostatok horčíka a prebytok vápnika vo vnútri bunky pravdepodobne spôsobuje “predráždenosť” mozgu.

Súvislosti

Jedna súvislosť medzi hormonálnou nerovnováhou a migrénou môže pochádzať z protichodných úloh estrogénu a progesterónu v mozgu, zvlášť u žien. Zatiaľ čo estrogén mozog stimuluje, progesterón tlmí centrálne neuróny. Preto nerovnováha medzi týmito účinkami môže viesť k fyziologickým stavom, ktoré zvyšujú náchylnosť aj na migrénu.

Prevaha estrogénov (znížený progesterón) zvyšuje produkciu prostaglandínu E2 (PGE-2), ktorý vyvoláva stiahnutie veľkých artérií, čo vyvoláva bolesť. Zvýšený prolaktín alebo zvýšená citlivosť na prolaktín znižuje hladinu prostaglandínu E1(PGE-1), ktorý naopak zlepšuje cirkuláciu krvi.

Steroidné hormóny (estrogény) môžu provokovať migrénu tým, že nepriamo rozrušujú fyziologickú funkciu minerálov – meď, zinok, vápnik a horčík. Estrogén zvyšuje absorpciu medi, ktorá naopak znižuje dostupnosť zinku (potrebný na syntézu melatonínu a Q10). Nedostatok zinku, melatonínu a aj Q10 je typický pre migrénu.

Zhromažďovanie medi v hlboko v mozgu a periférnych nervoch zvyšuje oxidáciu katecholamínov, peroxidáciu tukov, čo provokuje migrénu. Ženské hormóny znižujú hladinu horčíka, ale aj zvyšujú hladinu vápnika. Horčík a vit. B6 ovplyvňuje množstvo oxidu dusnatého (NO) vo vnútri bunky, oboch býva nedostatok u ľudí trpiacich migrénou.

Mikrobiota a jej metabolity komunikujú s hostiteľom cez biochemické a funkčné spojenia, čím ovplyvňujú a zdravie. Narušené zloženie a funkčnosť mikrobioty (dysbióza) o.i. narúša signálnu funkciu neurotransmiterov. Rozrušená črevná mikroflóra môže tiež prispievať k zvýšenej hladine histamínu a prejavom, ako je bolesť hlavy (nespavosť a únava).

Histamín a jeho vplyv

Vplyv histamínu sa rozširuje na spolupôsobenie medzi histamínom, estrogénom, progesterónom a tiež kortizolom v ženskom tele.

Histamín vyvoláva od dávky závislú syntézu a zvýšenie hladiny estradiolu (estrogén môže tiež ovplyvňovať hladinu endogénneho histamínu znižovaním aktivity DAO) a spätne väzba estrogénu na receptory žírnych buniek vyvoláva rýchlu degranuláciu, syntézu a uvoľňovanie histamínu v ženských reprodukčných tkanivách. Aktivita histamínu kolíše so zmenami hladín hormónov počas menštruačného cyklu. Koncentrácie bunkového histamínu vo vaječníkových a maternicových žírnych bunkách sa menia počas menštruačného cyklu a aktivácia žírnych buniek v tkanive sliznice maternice je najvýznamnejšia počas predmenštruačnej fázy. Naopak, progesterón zmierňuje stimulačný účinok estradiolu na zvýšenie produkcie prostaglandínu PGF2α (…bolesť). Avšak, účinkom histamínu vyvolaný zvýšený kortizol môže blokovať syntézu progesterónu, čím obmedzuje jeho vplyv na zmiernenie bolesti (resp. kontrakcie hladkého svalstva maternice).

Migréna má riešenie

Zvládnutie migrény si vyžaduje metabolické a tiež smart riešenie. Obsahuje zlepšenie signalizácie serotonínu a melatonínu, zlepšenie funkcie čreva (produkuje prevažnú časť serotonínu), zmiernenie vplyvu histamínu, harmonizáciu odozvy tela na účinok pohlavných hormónov a zabezpečenie vyváženej dostupnosti medi, zinku, horčíka, vápnika a koenzýmu Q10. Použitie akáciovej vlákniny GOOD GUT / GOOD MOOD s prídavkom cielenej kombinácie minerálov, vitamínov a biologicky aktívnych látok sľubuje výrazné zmiernenie migrény, a aj u žien zmiernenie únavy, prejavov predmenštruačného syndrómu (PMS), bolestivej menštruácie (prejavov menopauzy).

– Peter Szalay, biochemik značky ioy.

Ďalší