Probiotiká a ich vplyv na histamínovú intoleranciu

Probiotiká a ich vplyv na histamínovú intoleranciu

Histamínová intolerancia je zdravotný problém, ktorý postihuje mnoho ľudí po celom svete a čím ďalej viac. Ide o stav, pri ktorom je organizmus citlivý na histamín, čo vedie k rôznym nepríjemným symptómom. V snahe nájsť úľavu sa mnohí ľudia obracajú k probiotikám, skupine mikroorganizmov, ktoré sú prospešné pre zdravie črevnej flóry. V tomto článku sa budeme zaoberať vplyvom probiotík na histamínovú intoleranciu a zhromaždíme názory odborníkov z oblasti, ale najskôr si preberieme symptómy HIT.

Príznaky histamínovej intolerancie

Symptómov môže byť neúrekom a u každého sa môže HIT prejavovať inak. Medzo najčastejšie symptómy patria:
Koža: podráždenie kože, začervenanie, opuchy
Tráviaci trakt: hnačka, nafukovanie, kŕče, bolesti brucha, napínanie na zvracanie
Dýchacie cesty: svrbenie a opuch pier, opuch nosovej sliznice alebo naopak výtok z nosa, ťažkosti s dýchaním podobné astme
Ostatné: bolesti hlavy podobné migréne, búšenie srdca, závrate, zmeny krvného tlaku, strata vedomia.

K ďalším chronickým prejavom typickým pre toto ochorenie patria:

  • chronická únava
  • bolestivá menštruácia
  • nervozita, poruchy vedomia, spánku

Histamínová intolerancia nie je potravinová alergia

Histamín má v tele na starosti viacero významných úloh, napríklad aktiváciu nervového systému či podnietenie tvorby žalúdočnej kyseliny. DAO – enzým diamínoxidáza – zas nájdete v tenkom čreve a slúži na rozkladanie histamínu.

Zatiaľ čo alergickú reakciu organizmu vyvoláva nesprávna reakcia imunitného systému na alergény, v prípade histamínovej intolerancie ide o nerovnováhu medzi histamínom a enzýmom DAO. Nedostatočné množstvo DAO vedie k hromadeniu histamínu v tele a výsledkom je jeho reakcia podobná alergii, ktorá ale nie je pravou alergiou.

Ako nám môžu pomôcť probiotiká?

A teraz si dajme fakty, fakty a nič len vedecky podložené fakty:

    1. Profesor David O. Mörkl, vedúci oddelenia pre výživu a metabolizmus na Univerzite vo Viedni, zdôrazňuje význam rovnováhy črevnej mikrobiómy pri riešení histamínovej intolerancie. "Probiotiká môžu pomôcť pri obnove zdravej flóry čreva a zlepšení trávenia. To môže znížiť hladinu histamínu v tele a minimalizovať nežiaduce symptómy".

    2. Dr. Petra Zieglmayerová, alergológ a imunológ: Dr. Zieglmayerová vysvetľuje, že probiotiká môžu mať priaznivý vplyv na histamínovú intoleranciu prostredníctvom ich schopnosti regulovať imunitný systém. "Probiotiká môžu stimulovať produkciu protilátok a znižovať zápal, čo môže pomôcť zmierniť alergické reakcie spojené s histamínom".

    3. Dr. Michaela Mertensová, gastroenterologička a odborníčka na histamínovú intoleranciu: "Je dôležité vybrať si správny druh probiotík pri liečbe histamínovej intolerancie. Niektoré kmene probiotík totiž môžu produkovať histamín, čo môže zhoršiť symptómy" dodáva lekárka a odporúča vyhľadávať probiotiká s nízkym obsahom histamínu a súčasne sledovať reakcie organizmu na zvolenú probiotickú terapiu.

    4. Ing. Peter Szalay, biochemik a odborník na na cielené metabolické vyladenie, “ušité na mieru”, plán ako „vrátiť veci späť“, aktivovať gény, ktoré skvalitňujú metabolizmus a súčasne obmedziť účinok génov, ktoré ho rozvracajú a ktoré sú pre každého človeka jedinečné. Ing. Peter Szalay pripomína: "Probiotiká samy osebe nemôžu vyliečiť histamínovú intoleranciu, ale môžu byť súčasťou komplexného prístupu k liečbe. Je dôležité zdôrazniť, že každý organizmus je individuálny, a preto sa môže líšiť aj reakcia na probiotickú terapiu." 

Histamínová intolerancia môže byť nepríjemným stavom, ktorý ovplyvňuje kvalitu života postihnutých týmto ochorením. Hoci probiotiká nemusia byť univerzálnym riešením, odborníci a výskumy neustále poukazujú na ich prospech pri zmiernení symptómov histamínovej intolerancie. Dôležité je však vybrať si vhodné probiotiká, ktoré budú podporovať zdravú črevnú mikrobiómu a minimalizovať produkciu histamínu.

Komplexné riešenie tráviacich ťažkostí a histamínovej intolerancie

Konzultujte s našimi odborníkmi, aby sa zabezpečila správna starostlivosť prispôsobená individuálnym potrebám.

Predchádzajúci Ďalší