Cysty na vaječníkoch: Rozhovor s gynekologičkou

Cysty na vaječníkoch: Rozhovor s gynekologičkou

Ochorenia vaječníkov môžu značne komplikovať život mnohých žien. Najčastejšie ochorenie vaječníkov je výskyt cýst. Cysta je dutina vyplnená tekutinou, ktorá má rôzny charakter. Može byť číra, alebo ju tvorí hlien, krv, tuk. „Cysty na vaječníkoch sú často bez príznakov. Väčšinou ich objavíme náhodne pri preventívnej prehliadke, alebo inom gynekologickom vyšetrení, avšak, ak spôsobujú bolesti  alebo iné  komplikácie, je potrebné venovať im pozornosť“ hovorí MUDr. Ingrid Valaská, gynekologička z gynekologickej ambulancie AXAM  s.r.o., Bratislava.

gynekologička, MUDr. Ingrid Valaská
Zdroj: MUDr. Ingrid Valaská, gynekologička v AXAM 

Čo potrebujeme vedieť o vaječníkových cystách?

Vaječníkové cysty, známe aj ako ovariálne cysty, sa delia na rôzne typy vrátane funkčných, dermoidných, cystadenómov a  endometriálnych cýst.

Funkčné cysty ovárií sú najčastejším typom a zahŕňajú folikulárne cysty, čo je vlastne neprasknutý folikul a cysty žltého telieska tzv. korpuslueálne cysty, ktoré vznikajú po ovulácii. Vačšinou zmiznú samy, avšak ak dôjde k zakrvácaniu do folikulárnej alebo korpusluteálnej cysty vznikne hemoragická cysta.  

Dermoidné cysty sú nezhubné nádory. Obsahujú rôzne tkanivá ako sú vlasy, tuk, chrupavku alebo zuby.

Endometriálne cysty sú naplnené tmavohnedou tekutinou a sú spojené s endometriózou. Endometrióza je ochorenia, kedy sa sliznica maternice vyskytuje aj mimo dutiny maternice. Táto krváca počas menštruácie a krv sa tu hromadí a mení sa na hustú čokoládovu hmotu. Preto sa tieto cysty nazývajú aj   “čokoládové cysty“. 

Cystadenóm je nezhubný nádor ovárií. Môže byť serózny alebo mucinózny podľa toho je vyplnený buď tekutinou alebo hlienom a može dosahovať aj veľkých rozmerov.

Niektoré formy vaječníkových cýst môžu byť asymptomatické, zatiaľ čo iné môžu spôsobiť bolesť aj iné komplikácie.

Zdroj: Internet, ako vyzerá cysta na vaječníku

Čo keď cysta praskne? Je to nebezpečné?

Ruptúra, alebo aj prasknutie cysty vaječníka môže spôsobiť vážne komplikácie vrátane vnútorného krvácania a peritonitídy. Hoci väčšina funkčných cýst prebieha asymptomaticky a môže sa vstrebať po niekoľkých menštruačných cykloch. Pri ruptúre cysty sa môže stať, že dôjde k poškodeniu cievy a žena krváca do brucha. Toto krvácanie môže byť malé, ktoré sa samé zastaví, v prípade, že je vačšie je nutná operácia. Závažnou komplikáciou je keď sa cysta otočí okolo svojej osi. Priškrtia sa cievy, ktoré zásobujú vaječník, ktorý môže odumrieť“ hovorí gynekologička MUDr. Ingrid Valaská.

Aké sú možnosti liečby vaječníkových cýst?

Liečba cýst na vaječníkoch závisí od ich typu, veľkosti aj prípadných komplikácií. Cysty sa diagnostikujú na ultrazvuku. Doplnkovým vyšetrením môžu byť onkomarkery, prípadne zobrazovacie metody ako MR.  Podla typu sa určuje liečba, doktorka Valaská upresňuje: "Niektoré cysty nemusia vyžadovať žiadnu liečbu, prípadne sa kontroluje len veľkosť cysty a vzhľad. Podľa najnovších odporúčaní sú prísnejšie kritéria aj na operáciu endometriómov a dermoidnych cýst. Operujú sa veľké cysty nad 5 cm, cysty, ktoré spôsobujú ťažkosti, v zmysle  bolestí, a tiež v prípade podozrenia na malignitu (pozn. zhubnosť)."

Existujú prírodné zložky na pomoc pri cystách?

Áno, existujú doplnky stravy a prírodné prípravky, ktoré sa používajú na podporu zdravia vaječníkov a môžu pomôcť aj pri cystách. Je však dôležité si uvedomiť, že tieto doplnky stravy nemusia byť vhodné pre každého. A taktiež, že nemôžu nahradiť lekársku liečbu. Preto pred začatím užívania akýchkoľvek doplnkov stravy odporúčam poradiť sa so svojím gynekológom. Najmä ak máte diagnostikovanú cystu na vaječníku“ ozrejmuje doktorka Valaská.

Niektoré z doplnkov stravy a prírodných prípravkov, ktoré sa často uvádzajú ako podporné pre zdravie vaječníkov a môžu pomôcť pri cystách, zahŕňajú:

Valeriána lekárska (Valeriana officinalis)
Známa pre svoje upokojujúce účinky a schopnosť zmierňovať stres a úzkosť.
L-teanín
Aminokyselina nachádzajúca sa v čajovom lístku. Pri cystách na vaječníkoch pomáha zmierniť stres a tiež aj prípadnú emocionálnu nerovnováhu.
Ginko dvojlaločné (Ginkgo biloba)
Bylina známa svojimi protizápalovými a antioxidačnými vlastnosťami. Zlepšuje cirkuláciu krvi a zmierňuje zápaly.
Horčík
Minerál, ktorý hrá dôležitú úlohu v mnohých telesných funkciách, vrátane svalovej funkcie a nervovej regulácie. Pri cystách na vaječníkoch môže pomôcť udržiavať rovnováhu elektrolytov a zmierniť svalové kŕče a bolesť spojenú s týmto stavom.
Angelika čínska (Angelica sinensis)
Bylina tradične používaná v čínskej medicíne na podporu ženského reprodukčného systému. Vyrovnáva hormonálnu rovnováhu. Zmierňuje niektoré príznaky spojené s cystami na vaječníkoch. Napríklad nepravidelné alebo bolestivé menštruácie.
Vitex jahňací (Vitex agnus-castus)
Známy aj ako kmeň. Je bylina, ktorá sa používa na podporu ženského reprodukčného zdravia. Stabilizuje hladinu hormónov.
Vitamín B6
Dôležitý pre reguláciu hormónov, vrátane hormónov produkovaných vaječníkmi. Jeho prítomnosť v doplnkoch stravy pomáha udržiavať hormonálnu rovnováhu. Je tiež prospešný pri regulácii menštruačného cyklu. Zmierňuje príznaky spojené s cystami na vaječníkoch.
Zinok
Hrá kľúčovú úlohu pri mnohých telesných procesoch, vrátane imunitného systému a zdravia pokožky. Zmierňuje zápalové reakcie. Často sú spojené s cystami na vaječníkoch. Podporuje tiež celkové zdravie vaječníkov.
Vitamín D
Dôležitý pre zdravie kostí a imunitného systému, ale tiež môže mať vplyv na reprodukčné zdravie. Niektoré štúdie naznačujú, že nedostatok vitamínu D môže byť spojený tiež aj s vyšším rizikom vzniku cýst na vaječníkoch. Jeho prítomnosť v doplnkoch stravy môže pomôcť udržiavať primerané hladiny tohto vitamínu v tele.
Izoflavóny zo sóje
Izoflavóny sú fytoestrogény, ktoré môžu mať podobný účinok ako estrogén v tele. Pri hormonálnych nerovnováhach spojených s cystami na vaječníkoch môžu izoflavóny zo sóje pomôcť udržiavať hormonálnu rovnováhu a zmierniť niektoré príznaky spojené s týmto stavom.

Ktorý produkt na trhu je najspoľahlivejší?

Tieto zložky môžu byť súčasťou doplnkov stravy alebo bylinných prípravkov navrhovaných na podporu zdravia vaječníkov. "Medzi najúčinnejšie doplnky na trhu s najlepšími referenciami patrí jednoznačne doplnok slovenského výrobcu ioy. GOOD MOOD v kombinácii s kapsulami ioy. PMS, ktorý je výborným pomocníkom a sprievodcom vo svete ženského zdravia pri rôznych ochoreniach súvisiacich s hormonálnou nerovnováhou" uzatvára otázku doktorka. Medzi ne patrí napríklad: PCOS, PMS, bolestivá a nepravidelná menštruácia, problémy s otehotnením či hormonálne akné.  

Bola vám cysta diagnostikovaná náhodne počas tehotenstva?

Diagnóza cysty počas tehotenstva nie je nezvyčajná, väčšinou neznamená žiadne nebezpečenstvo pre tehotenstvo či vývoj plodu, avšak, je dôležité monitorovať jej veľkosť a rast počas tehotenstva. Včasnou diagnózou zabránime komplikáciám. V prípade potreby sa môže vykonať operácia, ale vzhľadom na riziká sa v tehotenstve preferuje konzervatívna liečba“tvrdí MUDr. Valaská.

Dôležitá je pohoda

Počas tehotenstva je dôležité udržať si psychickú pohodu a vyhľadať pomoc lekára pri akýchkoľvek komplikáciách či zmenách. „Stres má negatívny vplyv na tehotenstvo. Preto sú dôležité pravidelné navštevy gynekológa a tiež kľudový režim. Cysta nie je žiadna katastrofa. Je to normálny nález. Pokiaľ však je ultrazvukový nález podozrivý, je nevyhnutné pátrať ďalej. Takýto prístup k liečbe a monitorovaniu vaječníkových cýst minimalizuje riziká a zabezpečuje zdravé tehotenstvo“ uzatvára tému lekárka Valaská. Objednať na konzultáciu k MUDr. Ingrid Valaskej sa môžete telefonicky 0940656300 , 0948251661 alebo e-mailom gynekologiapetrzalka@gmail.com.

Predchádzajúci Ďalší