02 február, 2021

Zdravotné výhody užívania akáciovej vlákniny

V tráviacom trakte sídlia bilióny baktérií. Spoločne vytvárajú mikrobióm, kompletný ekosystém ukrytý v našich črevách, vedcami všeobecne považovaný za ďalší orgán nášho tela. Črevný mikrobióm je súhrn všetkých génov všetkých baktérií, bakteriofágov, plesní a kvasiniek, ktoré žijú v našom črevnom systéme. Mikrobióm a jeho spolupráca s tkanivom čreva ovplyvňuje nielen to, ako sa cítime po jedle ale má zásadný vplyv na kvalitu nášho celkového zdravia. 

Mikrobióm je jedinečný u každého z nás podobne ako otlačok prsta. Odrážajú sa v ňom všetky vplyvy, ktorým vystavujeme naše telo ako napríklad antibiotiká, či iné lieky, nezdravé potraviny, chemické látky alebo stabilizátory. Náš mikrobióm má vplyv na tvorbu nálady, na kvalitu spánku, na vznik obezity alebo zdravie  srdca. Ovplyvňuje činnosť nášho imunitného systému, tráviace problémy, zápalové ochorenia čreva, narušenie hladiny cholesterolu a glukózy alebo rozvoj celiakie. Rovnako je zodpovedný za vznik kožných problémov, metabolický syndróm, diabetes alebo depresie, či rôzne neurodegeneratívne alebo civilizačné ochorenia.

Prospešné baktérie nášho tela tvrdo pracujú na podpore nášho zdravia a jediné, čo na oplátku od nás vyžadujú, je bezpečné miesto pre život a veľa výživných prebiotík - rozpustných vlákien, ktoré sú dokonalou potravou pre naše mikróby. Prebiotiká dodávajú prospešným črevným baktériám všetko, čo potrebujú, aby sa im v zažívacom trakte darilo, aby nám pomohli zostať zdravými a živými. Našťastie veľa rastlinných potravín (ako napríklad jablká, ovos, špargľa alebo banány) sú vynikajúcim zdrojom prebiotík, ale pokiaľ ide o črevá a celkové zdravie, čerešničkou na torte je mimoriadne silné prebiotikum – akáciová vláknina.

Akáciová vláknina, medicínsky nazývaná aj arabská guma, sa vyrába zo živice stromu Acacia Senegal, malého krovinatého stromu pôvodom z Afriky. Akáciové vlákno je plné rozpustnej vlákniny a má zdraviu prospešné účinky. Živica sa nechá vysušiť na slnku a potom sa mechanicky melie na prach. Pri spracovaní arabskej gumy nedochádza k chemickej úprave alebo konzervácii. Je to 100 % čistý organický produkt vhodný pre vegetariánov aj vegánov. Akáciová vláknina je nevyhnutnou súčasťou v súbore nástrojov na efektívne riešenie zdravia čriev.

 

Akáciová vláknina má silný prebiotický účinok  

Vyvážený a zdravý mikrobióm tvorí 85 % prospešných baktérií (nazývaných probiotiká) a 15 % zlých baktérií, ktoré môžu spôsobiť zdravotné problémy. Moderný životný štýl plný stresu, zlého spánku, rýchleho stravovania, nadmerného užívania antibiotík, chemicky modifikovaných potravín alebo antibakteriálnej drogérie majú veľký podiel na zlom stave mikrobiómu. Dobrou správou je, že akáciová vláknina výrazne podporuje tvorbu prospešných baktérií, preto je právom označovaná za silné prebiotikum. 

Podľa štúdie Gum arabic establishes prebiotic functionality in healthy human volunteers in a dose-dependent manner. British Journal of Nutrition,100 (06) z roku 2008 viedla denná konzumácia akáciovej vlákniny už po 4 týždňoch k významne nárastu počtu črevných superhviezd Bifidobacteria a Lactobacilli.

Je vedecky preukázané, že dávka okolo 10 000 mg za deň výrazne zvyšuje prítomnosť želaných laktobacilov, bifidobaktérií a bakteroidov pri súčasnom zlepšení vstrebávania minerálov a zvýšení imunity. Rovnako je potvrdené, že ani dávka 30 000 mg za deň nepredstavuje žiadne zdravotné riziká.

Akáciová vláknina upokojuje citlivé žalúdky 

Niektoré druhy vlákninových doplnkov (a dokonca aj potraviny s vysokým obsahom vlákniny) môžu, bohužiaľ, viesť k nepríjemným plynom a nadúvaniu. Prospešné baktérie v tráviacom trakte fermentujú rozpustnú vlákninu a rozkladajú sa na mikrobiálny zdroj potravy a uvoľňujú pri tom plyn. Niekedy môže tento prebytočný plyn viesť k tráviacim ťažkostiam. 

Našťastie akáciová vláknina kvasí pomalšie ako iné druhy vláknin. Štúdie naznačujú, že črevné baktérie fermentujú akáciovú vlákninu dobre do distálnej (poslednej) časti hrubého čreva, zatiaľ čo väčšina ostatných prebiotických vláknin sa fermentuje hneď v prvej časti hrubého čreva, čo vedie k náhlemu uvoľneniu plynov. Pre ľudí náchylných na nadúvanie sa akáciová vláknina ukazuje ako veľmi dobre tolerovaná aj pri vysokých dávkach.

Akáciová vláknina podporuje úbytok tuku 

Akáciová vláknina absorbuje vodu v čreve a žalúdku a vytvorí z nej gél, vďaka ktorému sa cítime nasýtení až do ďalšieho jedla. Akáciová vláknina podporuje absorpciu glukózy do krvi a pomáha predchádzať rýchlemu prílevu inzulínu, ktorý môže viesť k problémom s reguláciou hmotnosti. 

Navyše, akáciová vláknina vyživuje dobré baktérie v čreve a pomáha tak tráveniu a vstrebávaniu živín. To znamená, že nám prospievajú zdravé jedlá, ktoré konzumujeme, a nesiahame po prázdnych kalóriách, aby sme sa ich pokúsili naplniť. 

Vo výskumnej štúdii publikovanej v Nutrition Journal v roku 2012 užívalo 60 dobrovoľníčok akáciovú vlákninu počas 6 týždňov. Všetkým ženám sa za toto obdobie významne znížilo BMI a pokleslo im percento telesného tuku o viac ako 2 %! 

Akáciová vláknina ozdravuje metabolizmus

Prebytok jedla a nevhodné zloženie mikrobiómu poškodzuje signálne enzýmy mTOR a AMPK, ktoré sú kľúčovými regulátormi energetického stavu metabolizmu v tukovom tkanive, pečeni, svaloch a mozgu ako odozva na prijatú potravu. Výsledkom tohto procesu je ukladanie tuku, imunitné vyhasínanie (cukrovka / rakovina/  neurologické ochorenia) a zrýchlené starnutie.

Narušený mikrobióm prispieva k zvýšenej hladine histamínu, čo sa prejavuje zhoršením trávenia, bolesťou hlavy, nespavosť, zvýšenou únavou alebo zápalovými kožnými prejavmi (akné).

Akáciová vláknina obnovuje rovnováhu signálov mTOR a AMPK, čo zvyšuje spotrebu energie spaľovaním tuku, zrýchľuje recykláciu obsahu bunky, zlepšuje odstraňovanie toxických proteínov, ktoré sa hromadia v starnúcej bunke. Bunka mladne v zmysle jej aktivity a odolnosti voči stresu akéhokoľvek druhu. 

Príjem akáciovej vlákniny navyše znižuje výskyt ochorení srdca a ciev, prispieva k úbytku tuku, zníženiu krvného tlaku a má preukazateľný ochranný účinok proti bakteriálnym infekciám.

Akáciová vláknina udržiava črevná bariéru

Zdravá črevná bariéra, ktorá blokuje toxíny a škodlivé baktérie a zároveň umožňuje priechod výživných látok do krvi je zásadná pre naše celkové zdravie, imunitné funkcie a pohodu. Bariéra, ktorá je deravá alebo príliš priepustná, môže skutočne viesť k nadmernej stimulácii nášho imunitného systému a ďalším zdravotným problémom, ktoré nám môžu zabrániť cítiť sa čo najlepšie.

Akáciová vláknina podporuje dôležitú črevnú bariéru tým, že podporuje rast špecifických kmeňov prospešných baktérií, ktoré produkujú črevné výživné mastné kyseliny s krátkym reťazcom. Mastná kyselina (butyrát), vyživuje črevné bunky lemujúce črevnú bariéru a pomáha utesňovať medzery medzi bunkami bariéry čreva.

Akáciová vláknina vysoko efektívna metabolická podpora

Spoločné užívanie nápoj z akáciovej vlákniny ioy. GOOD GUT s kapsulami BOOSTER.01 výrazne zvýšuje účinok metabolického riešenia porúch trávenia - porucha funkcie mikrobioty alebo zápalové ochorenia čreva. 

Spoločné užívanie nápoj z akáciovej vlákniny ioy. GOOD MOOD PMS určeného výhradne pre ženy výrazne potláča prejavy predmenštruačného cyklu (PMS), zmierňuje únavu, zlepšuje spánok, pozitívne ovplyvňuje tvorbu nálady a prispieva k zdravému úbytku tuku.

Pridaj komentár