05 marec, 2021

Keď sa trápi celé telo

Tráviaci systém hrá dôležitú úlohu pri ochrane tela pred škodlivými látkami. Steny čriev pôsobia ako bariéry, ktoré regulujú, čo vstupuje do krvného obehu a má byť doručené do orgánov. Malé medzery v črevnej stene umožňujú prenikanie vody a živín, pričom blokujú prechod škodlivých látok. Keď sa tieto tesné spojenia uvoľnia, črevo sa stáva viac priepustným a baktérie i toxíny prechádzajú do krvného riečiska. Tento jav sa bežne označuje spojením presakujúce črevo. Jedná sa o zápalové ochorenie črevných slizníc, ktoré môže vyústiť do mnohých zdravotných komplikácii.

Keďže zdravá kondícia čriev je úzko prepojené so zdravím zvyšku tela, existuje mnoho príznakov, ktoré  naznačujú, že črevá presakujú. Základné prejavy sú bolesť brucha, nadúvanie, potravinové intolerancie, únava, tráviace a kožné problémy. Medzi ďalšie symptómy, ktoré si treba všímať, patrí hnačka, zápcha, nevoľnosť, žalúdočné vredy, nedostatok výživy alebo strata chuti do jedla, artritída alebo bolesť kĺbov, bolesti hlavy, oslabená imunitná funkcia, alergie, astma, depresia a úzkosť, výkyvy nálad. Príznakom dokonca môžu byť kognitívne problémy, ako je mozgová hmla, strata pamäti, zábudlivosť, zmätok alebo ťažkosti s koncentráciou.


Čo je syndróm presakujúceho čreva? 

Syndrómom presakujúceho čreva označuje poškodenie a netesnosť črevnej sliznice. Úlohou črevnej sliznice je aj nevpustiť do tela látky, ktoré sa nachádzajú v čreve, a ktoré by mohli spôsobiť v tele problémy – zápaly, ak by do tela takto prenikli. Sliznice a nielen črevné, sú takpovediac vnútornou pokožkou nášho tela. Ak pokožka chráni telo z vonka, črevné sliznice chránia črevo z vnútra. Preto je zdravie črevných slizníc nesmierne dôležité.

Prečo dochádza k syndrómu presakujúceho čreva?

Vývoj človeka trval niekoľko miliónov rokov. Rovnako dlhý čas sa vyvíjal aj náš tráviaci systém. Za posledných 100 rokov však prešlo naše stravovanie výraznými zmenami. Za tento krátky čas sa tráviaci systém nedokázal prispôsobiť moderným stravovacím návykom. Dnešná strava sa zredukovala na obilniny. Pritom pôvodné obilie neobsahovalo také výrazné množstvo lepku ako v súčasnosti. Ak sa k tomu navyše pridá strava bohatá na rafinovaný cukor, lieky, rôzne chemikálie, ktoré prijímame v potravinách, stres a podobne, vytvoria sa vhodné podmienky na vznik zápalov. Zápaly sú podporované stresom, nedostatkom pohybu a jedmi zo životného prostredia. Pračlovek jedol extrémne veľa klíčkov. Tieto obsahovali veľa polyfenolov. Konzumoval veľa korienkov, mäkkýšov, rýb, mušlí a kôrovcov.

Cudzorodé látky vnikajúce cez netesné spojenie buniek črevných slizníc dráždia imunitu a poškodzujú bunky. V tele to vyvoláva zápalové reakcie. Keďže krv tieto zápalové látky roznáša po celom tele, dokážu sa spustiť zápaly v ktorejkoľvek časti tela a vznikajú zdravotné komplikácie ako napríklad reuma, psoriáza, zápaly kože, migréna alebo bolesti hlavy.

Samozrejme je to len zlomok zo zdravotných problémov, ktoré môžu vznikať ako následok netesností črevných slizníc. A prečo netesnosti v čreve vznikajú? Je to následkom dlhoročného nerešpektovania toho, čo črevo potrebuje. Jedným z možných príčin vzniku syndrómu deravého čreva je nesprávna výživa a nesprávne zloženie črevnej mikroflóry.

Vznik syndrómu presakujúceho čreva

Syndróm deravého čreva je do istej miery lekárskym tabu a odborníci nevedia celkom presne určiť, čo ho spôsobuje. Jedna z teórií za príčinu označuje proteín zonulín, ktorý je jediným známym regulátorom priepustnosti čreva. Keď sa aktivuje u geneticky náchylných ľudí, môže to viesť k presakovaniu čriev. Faktormi, ktoré spúšťajú uvoľňovanie zonulínu, sú baktérie v črevách a glutén, proteín nachádzajúci sa v pšenici a iných zrnách.

Faktory, ktoré majú výrazný vplyv na vznik syndrómu priepustného čreva sú:

  • nadmerný príjem cukru - nezdravá strava s vysokým obsahom cukru, najmä fruktózy, poškodzuje bariérovú funkciu črevnej steny.
  • permeabilita čreva - dlhodobé užívanie NSAID (nesteroidné protizápalové lieky napríklad ibuprofen) 
  • intestinálnu priepustnosť - nadmerný príjem alkoholu môže zvýšiť 
  • nedostatok živín - deficit vitamínu A, vitamínu D a zinku bývajú zapríčinené zvýšenou permeabilitou čriev.
  • zápal - chronický zápal v tele môže prispieť k syndrómu vytečeného čreva.
  • stres - chronický stres je faktor, ktorý prispieva k mnohonásobným gastrointestinálnym poruchám vrátane presakovaniu čriev.
  • slabé črevné zdravie - v črevách sú milióny baktérií. Niektoré sú prospešné, iné škodlivé. Keď je rovnováha medzi nimi narušená, môže to mať vplyv na bariérovú funkciu črevnej steny.
  • premnoženie kvasiniek - kvasinky sú prirodzene prítomné v čreve, ale ich premnoženie môže prispieť k presakovaniu čriev.

Diagnostika

Neexistuje žiadny štandardný diagnostický test na detekciu syndrómu presakujúceho čreva. Najefektívnejší spôsob, ako zistiť, či zdravotné problémy zapríčiňuje táto diagnóza, je minimalizovať faktory, ktoré ju môžu spôsobovať a taktiež je potrebné monitorovať jej príznaky.

V spolupráci s lekárom možno testovať citlivosť pacienta na potraviny. Je to užitočné pri identifikácii problematických potravín, no rovnako to pacient dokáže sám elimináciou potravín a sledovaním sa. Pri pretrvávajúcich problémoch sa odporúča kontrola stolice. Môže odhaliť prítomnosť baktérií alebo parazitov. Bežnými krvnými testami sa dá skontrolovať stav pečene, ktorej narušené fungovanie môže naznačovať problémy s presakujúcim črevom.

V niektorých prípadoch sa vykonáva aj test na celiakiu. V domácich podmienkach sa dá nahradiť tak, že pacient vynechá zo stravy lepok. Dvadsaťštyrihodinový odber moču na meranie hladín oxalátov môže odhaliť, či nie je zvýšené riziko obličkových kameňov.Ultrazvuk pečene a žlčníka na zhodnotenie veľkosti pečene a výskytu kameňov v žlčníku pacient podstupuje len v tom prípade, ak sú príznaky závažné alebo nereagujú na inú liečbu.

Pri pretrvávajúcich problémoch môže lekár odporučiť kolonoskopiu na posúdenie dysfunkcie hrubého čreva a žalúdka. Ide tiež o prevenciu, aby sa vylúčila rakovina hrubého čreva.

Diagnostika deravého čreva: v pečeni sa začne tvoriť enzým alfa-1-antitripsín, ďalším markerom je zonulín a imunoglobulín A, ďalším markerom je kalprotektín, ktorý je markerom pri chronických zápalových ochoreniach čreva a syndróme dráždivého čreva. Je to zápalový marker čreva a slizníc. Keď sa objaví kalprotektín, tak už zapálené sliznice nemajú svoju resorbčnú schopnosť. To znamená, že telo už nedokáže správne prijíímať potravu, ale ani sa správne vylučovať.

Vhodná metabolická podpora

Mnoho ľudí netuší, že za ich zdravotnými ťažkosťami sa môže podieľať práve problém s presakujúcim črevom. Ak sa ich stav nelepší a príznaky neustupujú, odporúčame v prvom rade začať so zmenou jedálnička a úpravou životného štýlu. Keď sa črevné problémy zanedbajú, môžu viesť ku chronickým bolestiam, zápalom a narušeniu imunitného systému. Často nie je potrebná ani návštevu lekára a pacient svoj stav dokáže zlepšiť sám. Vyžaduje si to však precíznosť a vytrvalosť.

Na minimalizovanie až odstránenie syndrómu presakujúceho čreva odporúčame nasledovný proces:

  1. Odstrániť potraviny a faktory, ktoré poškodzujú črevo. Je nevyhnutné odstrániť alergény a zápalové potraviny, ako sú nezomleté ​​zrná, pridaný cukor, GMO, rafinované oleje, syntetické potravinové prísady a bežné mliečne výrobky. Rovnako treba vylúčiť možné toxíny v podobe pesticídov, NSAID a antibiotík.
  2. Nahradiť vyradené potraviny zdravými a liečivými. Pacienti so syndrómom presakujúceho čreva by mali konzumovať ľahko stráviteľné potraviny, mnohé majú na črevá liečivý účinok. Odporúča sa zelenina a ovocie bez postrekov, zdravé tuky, naklíčené semená, surové mliečne produkty so živými kultúrami, produkty z kokosového orecha, vývary z kostí obsahujúce kolagén a aminokyseliny prolín a glycín, ktoré môžu byť na poškodené bunkové steny liečebne účinné.
  3. Užívať metabolickú podporu vo forme nápoja z akáciovej vlákniny ioy. GOOD GUT ideálne v kombinácii s kapsulami ioy. BOOSTER .01 pre zásadné zvýšenie efektivity liečby funkčnosti črevných stien. Ženám odporúčame užívať nápoj z akáciovej vlákniny s kapsulami ioy. GOOD MOOD PMS

Pridaj komentár